Jazdecká škola


Jazdci z Novohradu zarezávajú v príprave na novú sezónu..

24.04.2014 23:18

Jazdci z Novohradu zarezávajú v príprave na novú sezónu

LUČENEC. Príprava jazdcov z Novohradu na novú sezónu 2013 je v plnom prúde. Majú v úmysle rozšíriť svoje zbierky cenných trofejí a zviditeľniť región nielen na Slovensku, ale aj za jeho hranicami. K jazdeckým klubom v Tomášovciach, Pincinej, Jazdeckej akadémii pri SOŠ v Lučenci či populárnemu Koška Horseteamu (KHT) pribudol ďalší. Manželia Ján a Andrea Ambróšovci rozšírili agroturistické zameranie na svojej farme v Boľkovciach o jazdeckú školu. Tiež založili jazdecký klub Zairin dvor Boľkovce (JK ZD). Jeho členom sa na začiatku tohto roka stala aj novohradskej športovej verejnosti veľmi dobre známa Radka Ivanová, ktorá donedávna hájila farby Koška Horseteamu. Do spomínaného klubu prestúpila aj so svojím koňom Dorádom. Popri jazdeniu a príprave tu Radka už od minuloročných maturitných skúšok pomáha pri jazdení najmenších detí. Keďže do klubu pribudli aj nové kone, ktoré Radka bude jazdiť, je veľký predpoklad, že tu nájde aj trvalé zamestnanie.

_1.jpg

Jazdci z KHT Lučenec a JK ZD Boľkovce sa pripravujú na novú sezónu spoločne. Od januára majú k dispozícii halu v Somoskőújfaju u p. Kakuka. V polovici tohto mesiaca začali jazdiť aj na pieskovom kolbisku KHT v Dolnej Fabianke. S prípravou pomáha aj skúsený jazdec zo Zvolenskej Slatiny Adrián Krak. Je potešiteľné, že do tréningového procesu sa zaradili aj nové nádeje jazdeckého športu, ktoré sa pripravujú na skúšky pre získanie jazdeckej licencie, konkrétne M. Václavíková, K. Eldringová a K. Falťanová.

Počas blížiaceho sa nového súťažného ročníka budú Koška Horseteam reprezentovať sestry Lucia a Lenka Koskové, Ivana Lörinčíková, Renata Sekeráková, Michal Fridrich, Jana Paulíková a Katarína Balážová. Farby JK ZD bude hájiť Radka Ivanová, pričom na skúšky sa pripravujú R. Gruyová, Z. Schulerová, P. Chudiaková, M. Križanová, Z. Šufliarska, B. Drugdová, L. Justichová a R. Babicová.

_3.jpg

Druhá marcová sobota znamenala pre Luciu Kosková (KHT) a Radku Ivanovú (JK ZD) účasť na prvých tohtoročných halových pretekoch. Predstavili sa v Motešiciach, kde štartovali v súťaži O cenu MDŽ. Lucii Koskovej sa v sedle päťročnej Route Of Glory darilo v nižších súťažiach. „Lucka túto mladú kobylu, ktorá je ešte len na začiatku svojej športovej kariéry, učila parkúrovú abecedu len deväť mesiacov, no a v Motešiciach absolvovala svoje prvé dve súťaže v živote. V súťaži ZM (90 cm) po čistom parkúre suverénne zvíťazili,“ podotkol V. Koška, predseda KHT. Radka Ivanová s Maskalem prešli parkúrom tiež čisto a obsadili konečnú 5. priečku.

V súťaži Z (100 cm) na čas sa opäť blysla Lucia Kosková, ktorá sa tentokrát predstavila s Route. V konkurencii 16 dvojíc dosiahli cenné víťazstvo, pričom na konte nemali žiaden trestný bod. „Zrejme najväčšiu radosť prežívala majiteľka kobylky Inga Szabová z Krupiny. Bohužiaľ, pre chorobu s nami nemohla cestovať. Keď som jej však zatelefonovala a oznámila výsledky, bola naozaj veľmi šťastná,“ vyjadrila sa L. Kosková. Radka Ivanová s Maskalem zaznamenali jednu zhodnú prekážku a v konečnom hodnotení skončili na 4. mieste. „Škoda tej malej chybičky. Mohli sme zvíťaziť, pretože sme boli najrýchlejší. To však teraz nie je podstatné, keďže cieľom je, aby som „Maskiho“ pripravila pre dievčatá z klubu, ktoré čakajú skúšky a budú na ňom aj pretekať. Lucke k víťazstvám blahoželám a tiež aj majiteľke kobylky Inge,“ nechala sa počuť R. Ivanová.

_2.jpg

Súťažná nedeľa pokračovala stupňovanou obtiažnosťou do 110 cm so žolíkom na 120 cm. V nej sa L. Kosková predstavila s Piafom a Radka s Dorádom. Obe prešli parkúrom čisto. Úspešne zdolali aj žolíka. R. Ivanová napokon obsadila 5. miesto a L. Kosková deviate. Z víťazstva sa tešil skúsený Michal Žák v sedle Ascony z Trebostova.

Preteky vyvrcholili súťažou L (120 cm). R. Ivanová a L. Kosková v nej zaznamenali po jednej chybičke a tak bola Radka dekorovaná na 6. mieste a Lucii patrila celková 8. priečka. Víťazstvo si vyjazdil opäť Michal Žák, tentokrát na koni Nastasia. Treba pripomenúť, že po týchto pretekoch sa Piaf dostal do vedenia skokovej ligy 2013, Dorádo je aktuálne štvrtý. „Po  novoročnom oddychu to bolo pre Piafa zahriatie pred nastávajúcimi zápoleniami,“ podotkla L. Kosková. „S Dorádom sme zavŕšili zimnú prípravu a čakajú nás už náročnejšie súťaže,“ dodala R. Ivanová.

_4.jpg

Vladimír Koška, predseda Koška Horseteamu Lučenec: „Od decembra sme boli v hale snáď pätnásťkrát. Môžem povedať, že príprava koní, najmä mladých, bola naozaj intenzívna a kvalitná. Dôkazom sú aj premiérové a zároveň aj víťazné štarty Route Of Glory. Nadšencom jazdeckého športu plánujeme predstaviť aj ďalšie perspektívne mladé kone, medzi ktoré patria Wavo Largo a Wavo Celino. Slávny Figaro zatiaľ oddychuje. Veľmi sa teším na naše ďalšie vystúpenia na domácich pretekoch a tiež za hranicami našej krajiny. Máme v úmysle opäť zaútočiť na pódiové priečky a so cťou reprezentovať mesto Lučenec, región aj Slovensko. Mojim dlhoročným snom je organizovať autobusové zájazdy jazdeckého fanklubu na preteky a umožniť tak našim fanúšikom zažiť atmosféru jazdeckých podujatí, radosť z úspechov našich jazdcov a koní. Už dnes všetkých srdečne pozývam do Hipoareálu v Dolnej Fabianke pri Lučenci, kde bude 5. mája prebiehať Grand Prix Agropodnikateľov 2013. Súťažiť sa bude aj o Cenu ministra pôdohospodárstva SR. O spomínanej organizácií zájazdov fanklubu budeme našich fanúšikov v dostatočnom predstihu informovať prostredníctvom médií.“

Andrea Ambróšová, majiteľka JK Zairin dvor v Boľkovciach: „Jazdecký klub sme založili na začiatku tohto roka. Od januára sa u nás pripravuje aj novohradskej verejnosti dobre známa Radka Ivanová, ktorá aktuálne sedlá kone Dorádo a Maskale. Touto cestou by som chcela Radke poďakovať za prijatie ponuky reprezentovať náš klub. Kúpili sme niekoľko mladých koní a máme vyhliadnuté ďalšie. Pripravovať ich bude náš dlhoročný priateľ, tréner Adrián Krak. Radka mu bude pomáhať. Adrián zároveň bude pripravovať aj naše mladé dievčatá na skúšky pre získanie jazdeckej licencie. Takže do mája máme naozaj veľké plány. Tiež chceme vybudovať pieskovú jazdiareň takých rozmerov a kvality, aby sme v budúcnosti mohli organizovať aj väčšie jazdecké preteky a iné športové podujatia. S tým bude spojená aj výstavba reštauračno-rehabilitačného centra s ubytovaním. Už dnes sa tešíme na nové skúsenosti a zážitky z pretekov v nastávajúcej sezóne.“



 

—————

Späť